ChessNet: Spela - schackOnline
 
Nybörjare
Vad är schack?
Vad går det ut på?
Lär dig pjäserna
Så vinner du
Notation
Tio tips
Öppningar
Schack-klockan
Spela schack!
Partier
Schack-rekord
Krimskrams
Ordlista
Ratingräknare
Filarkivet
Länkar
Forum
Sök på sidan
Kontakta
Sitemap
Om sidan

 

Spela

När man spelar så ser det "viktigaste" delarna ut så här:

Här är en förklaringar till alla siffror på bilden, jag rekommenderar att du läser igenom det:

 1. Själva schack-brädet. Man flyttar när det är sin tur (se punkt 3), genom att hålla ner vänstra musknappen på den pjäs man vill flytta, dra pjäsen till den ruta den ska flyttas till och släppa musknappen.
 2. Här visas din motståndare, vilken färg han har och hur mycket tid han har kvar. I det här fallet har han 4 minuter och 59 sekunder kvar.
 3. Här visas vilken färg du har och hur mycket tid du har kvar. Du kan se när det är ditt drag på flera sätt. En av dom är att den spelare, vars tur det är att flytta s ruta ser nertryckt ut. I fallet på bilden så är det mitt drag eftersom min ruta är nertryckt.
 4. (flagga) En spelare kan förlora genom att hans tid går ut. Det ser man på punkt 2, genom att hans tid visar ett minus (-) framför sig. Om din motståndares tid är ute så ska du trycka på den här knappen för att vinna. Det gäller alltså se till att hålla ett öga på klockan.
 5. (ta tillbaka) Om man har gjort ett klantigt drag, man kanske slinter med musen och pjäsen hamnar på en mycket dålig ruta, så kan man klicka på "Takeback"-knappen. Då får motståndaren en fråga om han tycker att du ska få ta tillbaka ditt drag. Det är väldigt sällan att spelare går med på det här. Men det kan ju vara värt ett försök :-).
 6. (avbryt) Om man bara har gjort väldigt få drag i partiet och man inte vill spela, så kan man trycka "Abort", för att avsluta partiet.
 7. (skjut upp) Om man är mitt i ett parti och inte har tid att spela klart så kan man fråga motståndaren om han/hon vill skjuta upp partiet genom att klicka på "Adjourn", så att ni kan spela klart partiet någon annan gång.
 8. (remi) Man kan när som helst fråga motståndaren om han/hon vill ha remi genom att klicka på "Draw"-knappen. Om han/hon går med på det så blir partiet oavgjort (/lika).
 9. (ge upp) Okej,, man kan ju inte alltid vinna. Om det går riktigt dåligt så ger man upp genom att trycka den här knappen. :-(
 10. Här visas vilka drag ni har gjort i partiet.
 11. Här visas det om motståndaren bjuder remi eller ger upp, eller vem som vann partiet.

[nästa]